Umeocet – není ocet jako ocet

Umeocet není octem v pravém slova smyslu – místo kyseliny octové v něm najdete kyselinu citrónovou a vyznačuje se také výraznou slanokyselou a malinko pikantní chutí. Vzniká jako vedlejší prvek výroby při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Ty se nakládají do dřevěných sudů společně s mořskou solí a listy rostliny shizo. Na konci jsou švestičky scvrklé a výsledkem je právě umeocet.  

Na rozdíl od normálního octa nepůsobí umeocet negativně na střevní mikroflóru. Doporučuje se při zažívacích potížích, pálení žáhy a nechutenství. Navzdory své chuti snižuje kyselost v těle a jsou mu připisovány i další pozitivní účinky, jako je snižování únavy, zmírňování bolestí hlavy a celkové povzbuzení organismu. Navíc obsahuje velké množství enzymů, minerálních látek a vitamínů.

Umeocet zvýrazňuje chutě, takže do jídla už nemusíte přidávat sůl. Pravý umeocet totiž obsahuje více jak 30 % mořské soli. Skvěle zastoupí vinný, jablečný, ale i obyčejný ocet a hodí se tak do zálivek salátů. Znamenitě ochutí i rýži, obiloviny a luštěniny, jako je například čočka na kyselo. Výborně chutná i v jogurtových salátech a v létě vám může pomoci od únavy z horka. Stačí přidat malou lžičku do vody a máte rázem osvěžující nápoj, co vás postaví na nohy. Umeocet si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.