Jak si správně vychutnat víno?

Chladné podzimní večery se nejlépe tráví doma pod dekou s dobrou knížkou nebo zajímavým filmem. A občas třeba i se sklenkou dobrého, kvalitního vína. Užijte si atmosféru u krbu se sklenkou červeného vína. Jak poznat, zda je opravdu kvalitní, a s čím si ho dopřát?

Na zdraví, ale uvážlivě

O pozitivním vlivu umírněné a příležitostné konzumace červeného vína se ví už dlouhá staletí. Hrozny jsou totiž plné antioxidantů v podobě resveratrolu, katechinu, epikatechinu či proantokyanidinu. Ty zpomalují stárnutí buněk, působí preventivně vůči chorobám srdce a cév a zmírňují i žaludeční obtíže. Resveratrol, který najdeme ve slupce, zabraňuje nadměrnému srážení krve a snižuje i riziko rakoviny.

Všechna tato pozitiva se ale váží na umírněnou konzumaci, která by podle odborníků neměla přesáhnout přibližně dvě deci kvalitního vína v rámci dne a rozhodně by neměla být každodenním zvykem. I víno je totiž v první řadě alkohol, nikoliv lék, a proto si ho musíme dopřávat uvážlivě. Těžší a plná červená vína obsahují minimálně 13,5 % alkoholu a snadno se na nich může rozvinout závislost. Po jejich vypití se navíc krátkodobě zvýší krevní tlak, proto by se konzumaci měly vyhnout osoby trpící hypertenzí či dalšími zdravotními problémy, které se neslučují s užíváním alkoholu.

Není víno jako víno

Abychom si červené víno vychutnali naplno a mohli čerpat i z jeho pozitivních účinků na zdraví, je kromě přiměřené konzumace třeba i vědět, kde nakupovat. Hodně napoví už etiketa, ze které bychom se měli dozvědět vše podstatné – oblast, ze které víno pochází, a jeho charakter. Rozhodně se vyhneme nákupu podezřele levných vín bez řádného označení. Ideální volbou je sáhnout po vínu z ověřené domácí produkce, vinotéky či rodinného vinařství, které prošlo procesem zrání.

„Nekvalitní a nekontrolovaná vína, jejichž produkce byla zrychlená, mohou našemu zdraví spíše uškodit. Nevytvoří se v nich prospěšné látky, a navíc mohou obsahovat i mykotoxiny z plísní na hroznech, které jsou zdraví škodlivé,“ upozorňuje Petr Souček, odborník na víno a nápoje z Košík.cz.

Odrůdy pod lupou

Červené víno se pěstuje už déle než 6 000 let a za tu dobu dalo vzniknout nesčetnému počtu odrůd. Existují tak lehčí vína, která obsahují méně tříslovin, a spolu s nimi i těžší, která se hodí k archivaci. Obecně však platí, že tu „svou“ oblíbenou odrůdu si musíte najít sami – a také to, že chutě se mění a každá příležitost si žádá svou vlastní odrůdu.

Lehká vína

Díky nižšímu obsahu tříslovin jsou chuťově sladší a ovocnější. Tato vína jsou svěží, lehká a mají světlejší barvu. Najdeme mezi nimi oblíbené druhy jako Frankovka, Modrý Portugal či André. Lehká vína se hodí se jak k masům, tak k salátům, ovoci či rybám. Podáváme je při teplotách okolo 10-14°.

Středně plná až plná vína

Mezi tzv. plná vína patří odrůdy jako například Merlot, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Primitivo, Malbec, Grenache, Pinot Noir, Monastrel či Sangiovese. Tato vína mají vyšší obsah alkoholu i tříslovin, intenzivní aroma a plnou chuť bobulovin. Výborně se hodí k tučným a chuťově výrazným jídlům či zvěřině. Podávají se při teplotách 15-18°.

Speciální vína

Trendem posledních let jsou bio, organická a naturální vína, a to platí i pro červené odrůdy. Hrozny se pěstují podle pravidel ekologického zemědělství, bez pesticidů, herbicidů či průmyslových hnojiv. Na rozdíl od běžných vín potřebují po otevření lahve čas, aby se „srovnala“.

„Naturální vína mají specifickou chuť, která odráží charakter země, kde byla pěstovaná. Liší se lahev od lahve a milovníkům klasických vín může chvíli trvat, než si na jejich chuť zvyknou. Často pro ně pak ale už není cesty zpět ke konvenčním vínům,“ dodává Petr Souček, odborník na víno a nápoje z Košík.cz.

Vaříme s červeným

Červené víno je skvělým pomocníkem při vaření – a nejde jen o fázi, kdy si ho spokojeně nalijeme u prostřeného stolu. Můžeme ho použít do marinády při nakládání masa, připravit z něj základ omáček nebo s ním dochutit již hotové jídlo. Červené víno umí skvěle zvýraznit a „vytáhnout“ chuť pokrmů, je však třeba ho dávkovat s rozmyslem a postupně, abychom naopak jídlo nepokazili.

A jaké pokrmy si s červeným vínem uvařit? Hodí se k tmavým masům, zvěřině, ale i vepřovému. Klasikou samozřejmě zůstává kohout na víně, vyzkoušet ale můžete třeba kančí kostky na víně nebo boloňské ragú, kde víno přidáme do základu omáčky. Zapomenout nesmíme ani na dezerty – červené víno skvěle ladí s čokoládou, ale vynikne i jako dochucovadlo krémů, pudingů či ovocných želé.